Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ Εκτός ελέγχου η παράνομη υλοτομία



ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ Εκτός ελέγχου η παράνομη υλοτομία


Ακόμη ένα περιστατικό βίας σε βάρος υπαλλήλων του δασαρχείου καταγράφηκε στην περιοχή Γαρεφίου Αριδαίας, προκαλώντας εκτός των άλλων την αντίδραση του συλλόγου δασοφυλάκων.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη 

«Έχουμε σχεδόν καθημερινά τέτοια περιστατικά στη μάχη που δίνουμε εναντίον παράνομων ξυλέμπορων και λαθροϋλοτόμων και είναι βέβαιο ότι, όσο πλησιάζουμε στο φθινόπωρο, τόσο τα συμβάντα θα αυξάνονται», αναφέρει στη «Μ» ο πρόεδρος του συλλόγου δασοφυλάκων δημοσίων υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κατσούδας. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν ο δασοφύλακας Π.Β. και ο δασολόγος Ι.Ι., υπάλληλοι του δασαρχείου Αριδαίας, σε έλεγχο ξυλαποθήκης δέχτηκαν επίθεση από γνωστό ξυλέμπορο της περιοχής.
Ο 48χρονος ξυλέμπορος Ν.Γ. και ένας εργάτης αλβανικής υπηκοότητας, που απασχολούσε στην επιχείρησή του, επιτέθηκαν εναντίον των δασικών υπαλλήλων και του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο Π.Β. και να υποστεί σημαντικές φθορές το υπηρεσιακό όχημα. Σύμφωνα με την καταγγελία ο κατηγορούμενος ξυλέμπορος έχει απασχολήσει και άλλες φορές το δασαρχείο για περιστατικά παράνομης υλοτομίας.

Αναφορά στον εισαγγελέα
Οι υπάλληλοι έκαναν καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Αριδαίας και κατέθεσαν ενόρκως για το περιστατικό, ενώ το δασαρχείο Αριδαίας ετοιμάζει να υποβάλει σχετική μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Η αστυνομία αναζήτησε τον ξυλέμπορο και το βοηθό του, αλλά είχαν εξαφανιστεί. «Θεωρούμε αυτονόητη τη νομική και ηθική συμπαράσταση της διοίκησης προς τους υπαλλήλους του δασαρχείου Αριδαίας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στα δικαστήρια, όπως και την άμεση επισκευή του υπηρεσιακού αυτοκινήτου», τονίζει ο κ. Κατσούδας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου δασοφυλάκων σημειώνει ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε μάνδρες ξυλέμπορων. «Εμείς κάνουμε ελέγχους, χωρίς να θεωρούμε ότι είναι παράνομοι. Ενδέχεται όμως να υπάρχει και παράνομη ξυλεία», λέει ο κ. Κατσούδας. Ο ίδιος αναφέρεται και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δασοφύλακες σε Θεσσαλονίκη και Πέλλα λόγω μη επαρκών πιστώσεων για τα καύσιμα των υπηρεσιακών αυτοκινήτων. Για κάθε όχημα δικαιολογούνται μόνον 25 λίτρα καυσίμου το μήνα.

Λαθροϋλοτόμος επιτέθηκε με τσεκούρι σε δασοφύλακες!

Logo ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


Το Δασαρχείο Αγρινίου υπέβαλε μήνυση εναντίον του

Λαθροϋλοτόμος επιτέθηκε με τσεκούρι σε δασοφύλακες!

 
Σε  μαφιόζικες τακτικές καταφεύγουν  οι παράνομοι υλοτόμοι που  λεηλατούν τα δάση της Αιτωλοακαρνανίας για να αποφύγουν τη σύλληψη και την κατάσχεση του φορτίου που θα τους αποφέρει κέρδη. Ένας από αυτούς, μάλιστα, αποπειράθηκε να σκοτώσει τους δασοφύλακες που επιχείρησαν να του κάνουν έλεγχο!

Σύμφωνα  με την καταγγελία που έκανε ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αντώνης Κανταρτζόπουλος, την περασμένη Τρίτη κινδύνευσε η ζωή δασικών υπαλλήλων του Δασαρχείου Αγρινίου όταν εντόπισαν έναν γνωστό λαθροϋλοτόμο να μεταφέρει ξυλεία που είχε κόψει παράνομα στην περιοχή της Λεπενούς και προσπάθησαν να τον σταματήσουν για έλεγχο.

Ο  δράστης δεν δίστασε να χτυπήσει με το φορτηγό του αλλεπάλληλες φορές το υπηρεσιακό τζιπ και να εκτοξεύει απειλές εναντίον των δασοφυλάκων που τον καταδίωκαν. Μάλιστα, όταν εκείνοι τον εγκλώβισαν, άρπαξε ένα τσεκούρι και κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους! Οι δασικοί φοβήθηκαν και τον άφησαν να φύγει αλλά ειδοποίησαν την Αστυνομία, άνδρες της οποίας άρχισαν να αναζητούν τον λαθροϋλοτόμο. Όταν τον εντόπισαν, όμως, εκείνος πάτησε γκάζι και κατάφερε να ξεφύγει. Η ταυτότητά του, ωστόσο, είναι γνωστή στις αρχές και το Δασαρχείο Αγρινίου υπέβαλε μήνυση εναντίον του. 

Δασοφύλακες σε ...απόγνωση

Δασοφύλακες σε ...απόγνωση

Δασοφύλακες σε ...απόγνωση

8 Ιουλ 2011, 11:02
Αρ. φυλ. 451/6-7-11

Μεταθέσεις “πέρα-δώθε” με ...αλφαβητική σειρά
Πρώτα τους μεταθέτουν στο Λιδωρίκι και μετά ...τους φέρνουν πάλι στο Καρπενήσι
Διπλή απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας μεταθέτει δασοφύλακες του Δασαρχείου Καρπενησίου σε οργανικές θέσεις στο Λιδωρίκι, επιλέγοντάς τους με αλφαβητική σειρά και όχι βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, ενώ μετά τους ...επιστρέφει και πάλι στο Καρπενήσι.
Οι δύο διαδοχικές αποφάσεις (12193-72835/27-06-2011 και 12192-72834/27-06-2011), τις οποίες υπογράφει η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κα Καλλιόπη Γερακούδη, έχουν προκαλέσει τρόμο στους επτά δασοφύλακες του Δασαρχείου Καρπενησίου, οι οποίοι καταγγέλλουν τα ανεξήγητα "πήγαινε - έλα", ενώ δηλώνουν "εργασιακά όμηροι" και απειλούν με προσφυγή στον εισαγγελέα.
Αρχικά, μετατέθηκαν σε οργανικές θέσεις στο Δασαρχείο Λιδωρικίου και αμέσως μετά, με δεύτερη απόφασή της, η κα Γερακούδη τους μετακινεί ξανά στο Καρπενήσι.
Με τις ίδιες αποφάσεις μετατέθηκαν άλλοι τέσσερις δασοφύλακες, από το Δασαρχείο Καρπενησίου στο Δασαρχείο Φουρνάς, τους οποίους επίσης μετακινεί πάλι στο Δασαρχείο Καρπενησίου. Ακόμη, από τη Διεύθυνση Δασών μετακινούνται άλλοι δύο δασοφύλακες στο Δασαρχείο Φουρνάς και άλλοι έξι δασοφύλακες στο Δασαρχείο Καρπενησίου.
Το αξιοπερίεργο δε, στο όλο αυτό το υπαλληλικό "πήγαινε - έλα", είναι και η επιλογή των προσώπων.
Όπως εξηγεί στα "Ευρυτανικά Νέα" ένας εκ των μεταφερόμενων, ο κ. Ταξιάρχης Σβερώνης, “... η επιλογή των προσώπων που μετατίθενται, δεν έγινε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως οικογενειακά, εμπειρίας, εντοπιότητας κ.λπ., αλλά με ...αλφαβητική σειρά”.Πράγματι, αν δει κανείς τα ονόματα που καταγράφονται στα παραπάνω έγγραφα, οι μεταθέσεις έγιναν με αλφαβητική σειρά. Για παράδειγμα, για τους επτά δασοφύλακες του Δασαρχείου Καρπενησίου, οι οποίοι μεταφέρονται στο Λιδωρίκι, τα αρχικά των επωνύμων τους ξεκινούν με τα γράμματα "Π" έως και "Φ". Αντίστοιχα, τα ονόματα των άλλων τεσσάρων που μεταθέτονται στο Δασαρχείο Φουρνάς ξεκινούν από "Λ" και "Μ"!
Βέβαια, αντίστοιχες ανακατατάξεις προσωπικού έγιναν σε όλα τα Δασαρχεία Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, έχοντας ληφθεί πάντα υπόψη από τη διοίκηση, οι υπηρεσιακές ανάγκες των οργανικών μονάδων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Στα πλαίσια του εξορθολογισμού και της κατανομής των υπεράριθμων υπαλλήλων όπου υπάρχουν κενά και σε συμφωνία με τις κυβερνητικές εξαγγελίες και ανακοινώσεις, η Γενική Γραμματέας προχώρησε στη μετάθεση υπαλλήλων σε κενές οργανικές θέσεις, από υπηρεσίες που παρουσίαζαν πλεονάζον προσωπικό.
Στα Δασαρχεία Καρπενησίου και Φουρνάς, καθώς και στη Διεύθυνση Δασών Ευρυτανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέθεσαν, σήμερα εργάζονται συνολικά 25 δασοφύλακες. Οι 10 στο Δασαρχείο Καρπενησίου, οι 10 στο Δασαρχείο Φουρνάς και οι 5 στη Διεύθυνση Δασών Ευρυτανίας.
Να αναφέρουμε επίσης ότι οι καλυμμένες οργανικές θέσεις σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της απόφασης, είναι 24 υπάλληλοι στο Δασαρχείο Καρπενησίου, 23 υπάλληλοι στο Δασαρχείο Φουρνάς και 7 υπάλληλοι στη Διεύθυνση Δασών Ευρυτανίας.
Προσφυγή στα
δικαστήρια
Με τη δεύτερη απόφασή της, η Γενική Γραμματέας, ενώ προχωρά στην ανακατάταξη του προσωπικού, έρχεται και επαναφέρει στις ίδιες θέσεις τους ίδιους υπαλλήλους που μετέθεσε, προφανώς για να μην ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών.
Οι εργαζόμενοι, όμως, καταγγέλλουν μέσα από τα "Ευρυτανικά Νέα", τις "περίεργες μεταθέσεις".  "...ξεσπιτώνουν οικογένειες, αναστατώνεται η οικογενειακή και προσωπική μας ζωή με το έτσι θέλω και χωρίς εξήγηση", λένε, ενώ εκφράζουν την απορία τους για τις μεταθέσεις που έγιναν, όπως αποδεικνύεται, με αλφαβητική σειρά.
"Πρώτη φορά το είδαμε αυτό να γίνεται. Η μετακίνησή μας δεν έγινε με βάση αντικειμενικά κριτήρια, αλλά βάσει μιας λογικής “μπουλουκιού”. Χρειάζομαι τόσους εδώ, τόσους εκεί, λες και δεν υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες πίσω από τους αριθμούς", τονίζουν.
Αισθάνονται "όμηροι"Εκείνο που πράγματι ανησυχεί τους δασοφύλακες είναι ότι ήδη, με την αρχική απόφαση της υπηρεσίας, οι ίδιοι εμφανίζονται στις οργανικές θέσεις στο Λιδωρίκι.
Μπορεί με τη δεύτερη απόφαση να μετακινήθηκαν και πάλι στο Καρπενήσι, αλλά κανείς δεν τους βεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχει αργότερα μια άλλη απόφαση, η οποία θα τους μετακινεί και πάλι στην οργανική τους θέση, δηλαδή ...στο Λιδωρίκι, όπου κανείς δεν θέλει να πάει.
Δηλώνουν έτοιμοι να αντισταθούν και να προσφύγουν ακόμη και στον εισαγγελέα για να δικαιωθούν.

Σε κίνδυνο η ζωή των δασοφυλάκων της Θεσσαλονίκης!


«Λαθροϋλοτόμοι επιτίθενται σε δασοφύλακες με φτυάρια για να ξεφύγουν», δηλώνει στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος του συλλόγου δασοφυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κατσούδας
b_300_0_16777215_0___images_Eidiseis2_2012_09_27_7f1xr4stili.jpg
Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Έκρηξη στην παράνομη υλοτομία παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο στο νομό Θεσσαλονίκης, λόγω της οικονομικής στενότητας και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Παράγοντες των δασαρχείων φοβούνται ότι η κατάσταση θα πάρει το επόμενο διάστημα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς όπως τονίζουν, μόνο στην Κ. Μακεδονία, το τελευταίο τρίμηνο κατατέθηκαν 300 μηνύσεις από τις δασικές αρχές και κατασχέθηκαν ξύλα, αυτοκίνητα, καρότσες, φορτηγά και αλυσοπρίονα. «Έχουν γεμίσει τα προαύλια των δασικών υπηρεσιών από κατασχεμένα και δεν έχουμε που να τα αποθηκεύσουμε. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με λαθροϋλοτόμους που στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν επιτίθενται σε εμάς με φτυάρια και άλλα αντικείμενα», δηλώνει στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος του συλλόγου δασοφυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κατσούδας και προσθέτει: «Κινδυνεύει η ζωή μας! Προσφέρουμε έργο υπερδιπλάσιο του μισθού μας και η πολιτεία δεν μας παρέχει ούτε τα απαραίτητα. Δεν έχουμε αυτοκίνητα, δεν έχουμε καύσιμα, δεν έχουμε κονδύλια. Φυλάμε καραούλι και ξημεροβραδιαζόμαστε στα δάση για 600 ευρώ, με κίνδυνο της ζωής μας», εξηγεί.
Όπως τόνισε ο κ. Κατσούδας, έξαρση στην παράνομη υλοτομία, παρατηρείται στον ορεινό και ημιορεινό όγκο της Θεσσαλονίκης, κυρίως από φτωχούς ανθρώπους και όχι τόσο από οργανωμένα συνεργεία. «Η κρίση έχει στρέψει τον κόσμο σε τέτοιες πρακτικές. Να αποψιλώνουν τα δάση για καυσόξυλα. Όμως κι εμείς οι δασοφύλακες πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, γιατί αυτό είναι έγκλημα σε βάρος της φύσης», σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου δασοφυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας.