Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Σύσκεψη Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, με τους Γ.Γ Αποκεντρωμ​ένων Διοικήσεων για την Οργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, συγκάλεσε σήμερα συνάντηση εργασίας και ανταλλαγής απόψεων στο Υπουργείο με Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών, την Ειδική Γραμματεία Δασών και στελέχη των Διευθύνσεων Δασών της χώρας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων σε θέματα δασών, αρμοδιοτήτων και οργάνωσης των δασικών υπηρεσιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας Καλλιόπη Γερακούδη, Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος, Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, ο απερχόμενος ΓΓΑΔ Αττικής Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο διάδοχός του και απερχόμενος ΓΓΑΔ Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας και ο διάδοχός του Γιώργος Διδασκάλου, καθώς και εκπρόσωποι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Κρήτης και Αιγαίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών Γιώργος Αμοργιανιώτης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών Κώστας Δημόπουλος, οι Γενικοί Διευθυντές Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και αντηλλάγησαν πολλές και χρήσιμες απόψεις για τα θέματα αρμοδιότητας των δασικών υπηρεσιών. Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των δασικών υπηρεσιών, ενώ ανεδείχθη η ανάγκη αναδιοργάνωσης του οργανογράμματος όλων των περιφερειακών υπηρεσιών που ασχολούνται με τα δάση. Ο Ειδικός Γραμματέας Δασών ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις βασικές κατευθύνσεις των νομοσχέδιων που ετοιμάζονται για τα δάση.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε από όλους να καταθέσουν εντός μηνός γραπτώς συγκεκριμένες προτάσεις και να ακολουθήσει νέα σύσκεψη αμέσως μετά την επεξεργασία τους. Η καταγραφή και ανάλυση των προτάσεων θα αξιοποιηθεί από την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να προωθηθούν άμεσα λύσεις στα θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να ενεργεί και στα δάση με οδηγό τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. «Κυρίαρχος στόχος παραμένει η προστασία των δασών. Παράλληλα, οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο ώστε ο δασικός πλούτος να συμβάλει ουσιαστικά στο να περάσει η χώρα από την ανάκαμψη στην ανάπτυξη», τόνισε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ. «Είναι ανάγκη η χώρα να κινηθεί σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικής δασικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καλαφάτης, «ώστε να συμβάλλουμε ουσιαστικά σε μία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη δασική πολιτική που τώρα διαμορφώνεται». Παράλληλα, ο Υπουργός Αναπληρωτής σημείωσε ότι «οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε τη Δασική Υπηρεσία, με τρόπο ώστε να αναδεικνύονται τα ικανά και άξια στελέχη».
Πηγή :ΥΠΕΚΑ