Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ώρα μηδέν για τα ελληνικά δάση

Δημόσια συζήτηση των Οικολόγων Πράσινων για τα δασικά οικοσυστήματα
i13-03-01-DaSOS-P1110808Οι Οικολόγοι Πράσινοι, σταθεροί στον αγώνα μας για την αναγκαία χάραξη δασικής πολιτικής και στις θέσεις μας για τη δασοπροστασία και την αειφορική διαχείριση του δασικού πλούτου, διοργανώσαμε δημόσια συζήτηση στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013 στον Κοινωνικό Χώρο Οικόπολις, στην οδό Πτολεμαίων 29Α, με θέμα «Ώρα μηδέν για τα ελληνικά δάση: θυσία στην κρίση ή στροφή στην προστασία, στη δασική οικονομία και στην απασχόληση;»
Από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε φαίνεται ότι παρά “επίθεση” που δέχονται τα ελληνικά δάση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και την στροφή των πολιτών σε μορφές θέρμανσης που είχαν χαθεί τις τελευταίες δεκαετίες από τις ελληνικές πόλεις, τα δάση μας κρατούν μια επάρκεια ακριβώς γιατί η ξυλοπαραγωγική διαχείριση των τελευταίων χρόνων κρατά το ποσοστό της κάρπωσης των δασών χαμηλό. Αν η διαχείριση αυτή γίνει οργανωμένα και συστηματικά όχι μόνο θα καλυφθούν οι ανάγκες των φτωχότερων οικονομικά στρωμάτων σε τιμές που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς να αναγκάζονται να καίνε “ότι ξύλο βρούν μπροστά τους”, αλλά θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κατανεμημένες σε όλη την χώρα.
Η αναδιάρθρωση των αγορών ξύλου μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας στην επεξεργασία και εμπορία επεξεργασμένης ξυλείας ή βιομάζας κάτι που θα συντελέσει πολαπλασιαστικά στα έσοδα από την παραγώμενη ξυλεία και που μπορεί να βοηθήσει παράλληλα με άλλες δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα της οικονομίας στην ανάκαμψη και το ξεπέρασμα της κρίσης. Αν τα πράγματα αφεθούν στην τύχη τους η ανοργάνωτη και παράνομη λαθροϋλοτομία θα διαταράξει το πλαίσιο της αειφορικής ξυλοπραγωγικής διαχείρισης με πιθανότερο αποτέλεσμα τα δάση να πάψουν να είναι παραγωγικά ή ακόμα χειρότερο να συρρικνωθούν με δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία, αλλά στην υγεία των πολιτών, την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική συνοχή.
Στην ανοιχτή για το κοινό δημόσια συζήτηση προσκαλήθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του δασικού χώρου (Πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστικοί φορείς, εκπροσώποι δασικών υπηρεσιών, ΜΚΟ, κ.ά.), καθώς και φορείς και συλλογικότητες για την κοινωνική οικονομία. Στην παρουσίαση των ομιλητών παρακάτω πατώντας στο όνομα μπορείτε να δείτε σε βίντεο τις ομιλίες και στον τίτλο των παρουσιάσεων να κατεβάσετε σε μορφή pdf τις παρουσιάσεις τους.
i13-03-01-DaSOS-P1110819Σύντομη τοποθέτηση για τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη δασική πολιτική έκανε η Βασιλική Νάκου, (δείτε βίντεο) υπεύθυνη της ομάδας για τα δάση και εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων.
Ο Θεοχάρης Ζάγκας, (δείτε βίντεο) Καθηγητής Α.Π.Θ. – Σχολή Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος – Τομέας Δασικής Παραγωγής, Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος παρουσίασε το θέμα «Δάση και μεταλλευτικές δραστηριότητες». (Δείτε παρουσίαση) 
Ο Κώστας Κατσούδας, (δείτε βίντεο) Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΔΔΥ) μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία του ως δασοφύλακας ανέπυτξε το επίκαιρο ζήτημα «Οικονομική Κρίση και Λαθροϋλοτομίες – Προβλήματα και Προτάσεις» (δείτε παρουσίαση)
.
Η Βασιλική Καζάνα – (δείτε βίντεο)  Καθηγήτρια ΤΕΙ Καβάλας – Διευθύντρια Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής & Οικονομίας παρουσίασε την εργασία από το έργο INFORM – ENV/LIFE08/GR/000574 μαζί με Α. Καζακλή, Χ. Σταματίου, Δ. Φωτάκη, Α. Μπουτσιμέα, Π. Κουτσώνα &  Δ. Ράπτη «Αειφορική διαχείριση των Ελληνικών δασών: Δυνατότητες και περιορισμοί ξύλευσης για κάλυψη κοινωνικών αναγκών». (δείτε παρουσίαση)
Ο Μάριος Τρίγκας, Ph.D. Δασικής Οικονομικής & Καινοτομίας – Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ Λάρισας μίλησε παρουσίασε το θέμα «Δασική Οικονομία & Καινοτομία. Επεκτείνοντας τα όρια σε καιρούς κρίσης». (δείτε παρουσίαση)
Ο Ιωάννης Λαγός, (δείτε βίντεο) Οικονομολόγος, Πρόεδρος της «Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ.» παρουσίασε μια ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από την κρίση μέσα πό τη δασοπονία παρουσιάζοντας την πρώτη πρώτη Δασική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στην Ελλάδα και το θέμα: «Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ.: Προβλήματα, λύσεις και προοπτικές για την πρώτη Δασική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση».(δείτε παρουσίαση)
Τέλος ο Μιχάλης Τρεμόπουλος πρώην ευρωβουλευτής και  περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας απήφθυνε σύντομο χαιρετισμό
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και τοποθετήσεις μεταξύ των οποίων και από τον κ. Νίκο Γρηγοριάδη Δασολόγο ερευνητή στο Ινστιτούτο δασικών ερευνών Θεσσαλονίκης – γραμματέα της δασολογικής εταιρίας.