Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ιδιωτικοί φύλακες θήρας: Τμήμα του ΣτΕ δηλώνει αναρμόδιο μετά από τέσσερα χρόνια!

Αναδημοσίευση από http://www.eksegersi.gr/


Σκάνδαλο ιδιωτών θηροφυλάκων: Τμήμα του ΣτΕ δηλώνει αναρμόδιο μετά από τέσσερα χρόνια!


Για το σκάνδαλο των ιδιωτών θηροφυλάκων, οι οποίοι αναγορεύονται σε κρατικά όργανα με διευρυνόμενες αρμοδιότητες, έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη. Ξεκίνησε με το δασοκτόνο νόμο 3208/2003, διάταξη του οποίου (άρθρο 4, παρ. 13) αναγόρευσε τους ιδιώτες θηροφύλακες της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας σε ανακριτικούς υπάλληλους για το παράνομο κυνήγι. Εκκρεμούσε η έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία θα καθορίζονταν οι προϋποθέσεις για τον διορισμό των ιδιωτών θηροφυλάκων, η οποία εκδόθηκε στις 9.7.2009 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη.

Εναντίον αυτής της απόφασης η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) υπέβαλε προσφυγή στο ΣτΕ, στις 9.10.2009. Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ συνεδρίασε στις 31.1.2013, αποφάσισε στις 4.3.2013 και η απόφασή του δημοσιεύτηκε στις 19.9.2013. Αποφάσισε ότι είναι αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στον πρόεδρο του ΣτΕ, για να κρίνει ποιο Τμήμα είναι αρμόδιο να την εκδικάσει, υποδεικνύοντας ότι αυτό είναι το Ε’ Τμήμα!

Απορεί κανείς γιατί το  Γ’ Τμήμα του ΣτΕ και ο πρόεδρός του άφησαν να περάσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια, ενώ μπορούσαν ν’ αποφασίσουν την αναρμοδιότητά τους μερικές μέρες μετά την υποβολή της προσφυγής. Αφησαν να χαθεί τόσος χρόνος, προκειμένου να γίνουν προσλήψεις ιδιωτών θηροφυλάκων από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία, χωρίς κανένα έλεγχο από τις δημόσιες υπηρεσίες, και να διευρυνθεί ο ανακριτικός τους ρόλος. Και μάλιστα, την ίδια στιγμή που απολύονται ή τίθενται σε διαθεσιμότητα δημόσιοι υπάλληλοι με το επιχείρημα ότι –άκουσον, άκουσον– οι προσλήψεις τους δεν έγιναν με διαγωνισμό που προκηρύχτηκε από το ΑΣΕΠ!

 Στο διάστημα από το Γενάρη του 2013, που συνεδρίασε το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2013, που δημοσιεύτηκε η απόφασή του, στους νόμους 4178 (άρθρο 55, παρ. 3) και 4180 (άρθρο 15, παρ. 2) εισήχθησαν διατάξεις υπέρ των ιδιωτών θηροφυλάκων. Με το νόμο 4178/2013 οι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας του Ν. Παπαδόδημα αναγορεύονται σε ανακριτικούς υπάλληλους και για τα δασικά προϊόντα! Δηλαδή, διευρύνθηκε ο ανακριτικός ρόλος τους τη στιγμή που είναι ελεγχόμενοι (τόσο αυτοί όσο και η ΚΣΕ) από τις δασικές υπηρεσίες. Με το νόμο 4180/2013 δίνεται το δικαίωμα στην ΚΣΕ να κάνει προσλήψεις θηροφυλάκων, οι οποίοι θα ασκούν το έργο των δημόσιων υπηρεσιών!

Με δεδομένο ότι πέρασαν τέσσερα χρόνια για να κηρύξει το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ εαυτόν αναρμόδιο, πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να αποφασίσει το Ε’ Τμήμα επί της ουσίας της υπόθεσης; Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι το Ε’ Τμήμα θ’ αφήσει να περάσει μια ακόμη τετραετία, ώστε να παγιωθεί η κατάσταση με τους ιδιώτες θηροφύλακες; Μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, που βάζει σε κίνδυνο την πανίδα και τη χλωρίδα των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων. Και μετά, να αποφανθεί το ΣτΕ, ότι έχει δημιουργηθεί ανεπίστρεπτη κατάσταση και δεν μπορούμε να απολύσουμε τους χιλιάδες ιδιώτες θηροφύλακες που στο μεταξύ θα έχει διορίσει η ΚΣΕ. Δεν πρόκειται για κάποιον θεωρητικό κίνδυνο. Το έργο με τις «ανεπίστρεπτες καταστάσεις» το έχουμε ξαναδεί. Και δεν ξεχνάμε ότι το ΣτΕ, ιδιαίτερα στα «μνημονιακά» χρόνια, αποτελεί πιστό θεματοφύλακα του «δικαίου του μονάρχη».

ΚΟΝΤΡΑ - ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013