Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Κοινή Ανακοίνωση των Συλλόγων Δασοφυλάκων Κεντρικής και Αν. Μακεδονίας & Θράκης για την απόφαση του Υ.Π.Ε.Κ.Α. περί "βαρδιών"


Θεσσαλονίκη 15 - 5 - 2012
Αριθ. Πρωτ: Σ.Δ.Δ.Υ.Κ.Μ.: 13
                           Σ.Δ.Δ.Υ.Αν.Μ.Θ.: 21


Προς:
Δασοφύλακες - Μέλη μας της ΑΠ.Δ.Μ.Θ.
Κοινοποίηση: 1) Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Δ.Μ.Θ.
2) Γενικό Δ/ντη Δασών & Αγρ.Υπ. της Α.Δ.Μ.Θ.
3) Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Δ. Μ.Θ.
4) Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων Δ.Υ.
5) Ένωση Δασοπόνων Αποκεντρωμένης Δ.Μ.Θ.
6) Σύλλογο Εργαζομένων Απ. Δ. Μ.Θ. (περιοχής Αν.Μ.Θ.)
7) Σύλλογο Εργαζομένων Απ.Δ.Μ.Θ (περιοχής Κ.Μ)





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Ο απερχόμενος Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με την υπ’ αριθμ. 169558/1675/27-4-2012Πρόγραμμα δασοπροστασίας - λειτουργία Υπηρεσιών 2012» ΑΔΑ: Β4960-Υ0Ξ) απόφασή του, καθορίζει πρόγραμμα για την προστασία των Δασών και την «βελτίωση της λειτουργίας» των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Το πρόγραμμα, προβλέπει καθιέρωση λειτουργίας των Δασικών Υπηρεσιών τα απογεύματα των καθημερινών, των Σαββάτων και των Κυριακών & εξαιρεσίμων (βάρδιες).
Τα συνδικαλιστικά όργανα των Δασοφυλάκων έχουν ήδη προτείνει από το 2006 ότι απαιτείται η συνεχής λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών και η αδιάλειπτη παρουσία όλων των δασικών υπαλλήλων στη μάχη για την προστασία των Ελληνικών Δασών. Άλλωστε εμείς είμαστε που γνωρίζουμε από κοντά και καλύτερα από τον καθένα, ότι οι περισσότερες παρανομίες στον Δασικό Χώρο λαμβάνουν χώρα τα απογεύματα και τις αργίες.
Ως εκ θαύματος και αντίθετα από ότι θα περίμενε ένας λογικός άνθρωπος, οι συντάκτες και οι εμπνευστές της απόφασης εξαιρούν από τις βάρδιες το μισό σχεδόν δασικό προσωπικό δηλαδή, τους κλάδους ΠΕ Δασολόγων και ΤΕ Δασοπόνων!!! Γιατί άραγε?? Στην απόφαση προβλέπεται ότι οι συνάδελφοι των κλάδων αυτών θα συμμετέχουν υπερωριακά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και μόνο ως «επικεφαλείς βάρδιας» με σχετική υπερωριακή αποζημίωση!!!!!
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα και άκρως ενδιαφέροντα:
Μήπως οι συνάδελφοι των κλάδων ΠΕ Δασολόγων και ΤΕ Δασοπόνων δεν είναι Ανακριτικοί και Δασικοί Υπάλληλοι κατά το άρθρο 38 του Ν.1845/89???? Μήπως οι συνάδελφοι αυτοί δεν εκτελούν ή δεν θέλουν να εκτελέσουν περιπολίες για την προστασία του Δασικού Κεφαλαίου, υπό ειδικές, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες!!?? Είναι δυνατόν να υπάρξει φύλαξη και προστασία των Δασών μας χωρίς την καθολική συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των Δασικών Υπαλλήλων?
Η άνιση μεταχείριση μεταξύ εργαζόμενων στην ίδια Υπηρεσία είναι τόσο καταφανής όσο και πρωτοφανής.
Το «ενδιαφέρον» που επέδειξαν ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. και οι πολιτικοί φίλοι του του, λίγες μέρες προ των εκλογών, να εκδόσουν αποφάσεις για μας αλλά χωρίς εμάς, είναι αξιοπρόσεκτο. Είναι το ίδιο «ενδιαφέρον» που επέδειξε ο υπουργός και οι «ακόλουθοί» του, στην προσπάθειά τους να σώσουν τη Χώρα από την οικονομική κατάρρευση. Είδαμε οι αποφάσεις τους που μας οδήγησαν και κρίθηκαν ανάλογα στις 6 Μαΐου.


Συναφέλφισσες – Συνάδελφοι
Η κρίσιμη απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δεν έχουν προχωρήσει στην έκδοση σχετικών αποφάσεων, για την αλλαγή του ωραρίου των Δασικών Υπηρεσιών. Για αυτό το λόγο η απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. είναι άκυρη και ανίσχυρη και σας καλούμε να μην συμφωνήσετε σε τίποτα από όσα σας πουν.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων θα προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη και θα ζητά την ακύρωση και την αναστολή της εν λόγω απόφασης. Εμείς οι ίδιοι θα ανατρέψουμε οποιαδήποτε απόφαση που δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Καλούμε τους συναδέλφους Δασολόγους & Δασοπόνους και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να πάρουν θέση και να σταθούν δίπλα μας. Η κερκόπορτα είναι μπροστά μας. Συνάδελφοι, σήμερα εμείς - αύριο εσείς.
Καλούμε τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να μην υπογράψει και τον Γενικό Δ/ντη Δασών να μην υλοποιήσει, καμιά σχετική απόφαση.
Οι αυθαίρετες, παράνομες και αντιδεοντολογικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στην πενθήμερη εργασία δεν θα περάσουν. Οι εμπνευστές τέτοιων σχεδίων για μας είναι persona non grata και οι πρακτικές τους casous belli. Συσπειρωθείτε συνάδελφοι γύρω από τους Συλλόγους μας για να υπάρξει ουσιαστική και αποτελεσματική αντίδραση. Ο πόλεμος ξεκίνησε. Οι “είλωτες” δεν θα πέσουν αμαχητί.

Αυτά τα ολίγα για τώρα……… Θα υπάρξει και συνέχεια
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.


Για τα Διοικητικά Συμβούλια
                                                                                          του Σ.Δ.Δ.Υ.Κ.Μ.
                                                          Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας 
                                                   Κων/νος Κατσούδας        Γεώργιος Ρουμπακιάς


                                                                                     του Σ.Δ.Δ.Υ.Αν.Μ.Θ.
                                                     Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας  
                                                 Χόντος Γεράσιμος           Λαζαρίδης Σπυρίδων

Ανακοίνωση - Καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων για την απόφαση του Υ.Π.Ε.Κ.Α. περί "βαρδιών"

Αθήνα 14  -5 -2012
Αριθ. πρωτ: 31
 Προς:
Προς:
1.   Περιφερειακούς  Συλλόγους - Μέλη μας
  και κοινοποίηση στα μέλη τους            
2.   Δασικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Χώρας
Κοινοποίηση: 1) Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας &
Κλιματικής Αλλαγής κο. Γ. Παπακωνσταντίνου
2) Ειδικό Γραμματέα Δασών κο. Γ. Αμοργιαννιώτη3) Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δ.Υ. (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.)
4) Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων
5) Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας
6) Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δ.Υ.
7) Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δ.Υ.
 8) Ομοσπονδία Δασοπονων Ελλάδας Δ.Υ.                                             


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Ο απερχόμενος Υπουργός Π.Ε.Κ.Α κος Παπακωνσταντίνου, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών κος Αμοργιανιώτης και οι «συνάδελφοι» «συνδικαλιστές» Ν. Μπόκαρης και Δ. Καψάλης, σε μια πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου προσπάθειά τους για την «σωτηρία» των Ελληνικών Δασών, επαναπροσδιορίζουν και επανακαθορίζουν αυθαίρετα, παράνομα και αντιδεοντολογικά τις εργασιακές σχέσεις και την πενθήμερη εργασία, στη Δασική Υπηρεσία.
Με την έκδοση της υπ’ αριθμ. 169558/1675/27-4-2012 (ΑΔΑ: Β4960-Υ0Ξ) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, προβλέπεται (εκτός των άλλων) καθιέρωση λειτουργίας των Δασικών Υπηρεσιών τα απογεύματα των καθημερινών, των Σαββάτων και των Κυριακών & εξαιρεσίμων (βάρδιες).
Η «σπουδή» που επέδειξαν ο απερχόμενος Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κος Παπακωνσταντίνου και οι συν αυτώ, για την έκδοση αυτής της απόφασης προκαλεί εντύπωση. Θέλοντας να αφήσουν την σφραγίδα τους, και με το «άγχος» να τους διακατέχει για την προστασία των Δασών μας, έσπευσαν λίγες μέρες προ των εκλογών να βγάλουν αποφάσεις του τύπου, αποφασίζομεν και διατάσσομεν.Ο 2.000 συνάδελφοι ανά την Ελλάδα δεν θα τους ξεχάσουν ποτέ. Όπως επίσης δεν ξεχάσουν και τους παχυλούς μισθούς που λαμβάνουν για το «μεγάλο έργο», που προσέφεραν στη Δασική Υπηρεσία. Την ίδια «σπουδή» και «ικανότητα» που επέδειξε ο κος Υπουργός στην προσπάθειά του να «σώσει» τη Χώρα από την οικονομική κατάρρευση, δείχνει και τώρα για να «σώσει» και τα Ελληνικά Δάση. Να μας λείπει. Δεν θα πάρουμε. Άλλωστε το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου τον «δικαίωσε» και με το παραπάνω.
Επί της ουσίας η κρίσιμη απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δεν έχουν προχωρήσει στην έκδοση σχετικών αποφάσεων, για την αλλαγή του ωραρίου των Δασικών Υπηρεσιών.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων αποφάσισε:
1.   Να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης.
2.   Να προσφύγει στην Δικαιοσύνη.
3.   Να καλέσει τους Γεν. Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να μην εκδόσουνν αποφάσεις για την αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων.
4.   Να ενημερώσει τα Δ.Σ. των Οργανώσεων των Δασολόγων & Δασοπόνων και αν είναι σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες των Προέδρων τους.
5.   Να προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ειδική Γραμματεία Δασών του Υ.Π.Ε.Κ.Α.
Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων θα αγωνιστεί με κάθε νόμιμο μέσο για την ανατροπή της απόφασης, που μας ανατρέπει την οικογενειακή και υπηρεσιακή μας ζωή.
Σας καλούμε να μην τηρήσετε και να μην συνηγορήσετε σε τίποτα από όσα σας πουν σχετικά με το πρόγραμμα.Είναι συνταγματική, επαγγελματική και προπάντων ηθική μας ευθύνη να μην ακολουθήσουμε και να μην εκτελέσουμε παράνομες αποφάσεις που ανατρέπουν την πενθήμερη εργασία στο Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση η Ομοσπονδία θα είναι δίπλα σας.
Για πρώτη φορά στα Δασικά Χρονικά οι Οργανώσεις των συναδέλφων ενεργούν εντελώς συντεχνιακά, αντισυναδελφικά και ερήμην της Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων. Τους παραδίδουμε στην κρίση των όλων των συναδέλφων στις Δασικές Υπηρεσίες.
Καλούμε τους συναδέλφους Δασολόγους & Δασοπόνους να σταθούν δίπλα μας και να απομονώσουν αυτούς που διασπούν το ενιαίο δασικό συνδικαλιστικό κίνημα με άγνωστα σε μας κίνητρα. Η διάσπαση του ενιαίου δασικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι προ των πυλών και τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για όλους μας. Ας μην γκρεμίσουμε όσα με τόσο κόπο χτίσαμε τόσα χρόνια. Σήμερα εμείς, αύριο εσείς. Πάντως να γνωρίζουν ότι οι συνάδελφοι δεν θα τους ξεχάσουν και θα το ανταποδώσουν με τον τρόπο τους.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Συσπειρωθείτε γύρω από τους Περιφερειακούς Συλλόγους σας και την Ομοσπονδία μας για να υπάρχει μια δυναμική και αποφασιστική αντίδραση. Μόνο με τη δική σας συνδρομή και συμπαράσταση θα πετύχουμε.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Δ.Δ.Υ.

                                                   Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας 
                                        Γεώργιος Παπαδιάς            Αλέξανδρος Φλώτσιος