Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε: Ανακοίνωση για το ωράριο των δασικών υπηρεσιών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σε πολλές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, οι Γεν. Γραμματείς προχωρούν στην έκδοση αποφάσεων σχετικά με την απογευματινή λειτουργία των δασικών υπηρεσιών, επικαλούμενοι την περσινή προεκλογική εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ. «Ενημερωθήκαμε» δε, από Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών με πρόσχημα τα εκτεταμένα φαινόμενα λαθροϋλοτομιών.
Ενώ εδώ και δεκαετίες το νομικό καθεστώς προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος και των δασών συρρικνώνεται, ενώ η δασική υπηρεσία έχει εδώ και χρόνια αποδυναμωθεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα και παράλληλα με την ανάληψη των αρμοδιοτήτων αγροτικής ασφάλειας, αδυνατεί πλέον να επιτελέσει στοιχειωδώς των συνταγματικό της ρόλο, ενώ  η διαχείριση και η ανάπτυξη των δασικών μας οικοσυστημάτων απουσιάζουν εδώ και χρόνια από την ασκούμενη δασική πολιτική, ενώ ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει σωρεία δασοκτόνων διατάξεων, η όψιμα και υποκριτικά ευαίσθητη πολιτική ηγεσία, με πειραματισμούς και ημίμετρα συμβάλλει στην περαιτέρω αποδιοργάνωσή της δασικής υπηρεσίας για την οποία τελικά αναγκάζονται να απολογούνται και με το νέο πειθαρχικό δίκαιο να «τιμωρούνται» οι συνάδελφοι.
Η ΟΣΕΑΔΕ, εκφράζοντας το σύνολο των εργαζομένων στις δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, για τους οποίους η μόνη διοικητική λύση για την ενδυνάμωση του ρόλου της δασικής υπηρεσίας στην ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε έναν σύγχρονο, ενιαίο και αποτελεσματικό Φορέα Δασοπροστασίας, με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν συνολικά τα ζητήματα του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών, η χρηματοδότηση, τα απαιτούμενα μέσα (προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, νομικό πλαίσιο κλπ),
§  καλεί την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να μην προχωρήσει σε νέες μεθοδεύσεις αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των δασικών υπηρεσιών με μέτρα που λαμβάνονται «στο πόδι» και που η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι απολύτως αναποτελεσματικά.
§  ζητά την οργάνωση του Φορέα Δασοπροστασίας που ενώ έχει αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες, παραμένει στα συρτάρια.
§  καλεί τις οργανώσεις των δασικών υπαλλήλων στη συνδιαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου θέσεων για το ρόλο των δασικών υπηρεσιών.
Η Πρόεδρος                                                                              Ο Γεν. Γραμματέας
Νατάσα Βαρουχάκη                                                                     Γαβριήλ Ιωαννίδης

Ειδικό Πρόγραμμα «Πρόληψης Λαθροϋλοτο​μιών έτους 2013»
Υπεγράφη από τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, η απόφαση για το Ειδικό Πρόγραμμα «Πρόληψης Λαθροϋλοτο​μιών έτους 2013»
 Αθήνα, 24  Ιανουαρίου 2013


Υλοποίηση Ειδικού Προγράμματος «Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών έτους 2013»

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε σήμερα απόφαση για την υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος «Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών έτους 2013».

Με την απόφαση αυτή, καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Δασαρχείων, των Διευθύνσεων Δασών, των Διευθύνσεων Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, αλλά και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591) για τις απογευματινές ώρες (μέχρι τις 22:00) και τις αργίες, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης ξυλείας.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έδωσε ήδη οδηγίες για την αυστηρή τήρηση του θεσμικού πλαισίου και την εφαρμογή του Νόμου, με στόχο την προστασία των πολύτιμων δασικών μας πόρων. Το πρόγραμμα που υλοποιεί από σήμερα η Ειδική Γραμματεία Δασών, έχει προϋπολογισμό 1.490.000 Ευρώ και βαρύνει τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου. Το κόστος υλοποίησης των μέτρων αυτών, είναι πολλάκις μικρότερο της βλάβης που προκαλείται από το έγκλημα της λαθροϋλοτομίας στα Δασικά Οικοσυστήματα της χώρας και στην Εθνική Οικονομία.

Η Πολιτεία παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να διαφυλάξει τον φυσικό πλούτο της χώρας και καλεί τους πολίτες σε συνεργασία ενάντια σε καταστροφικές, για όλους μας, παραβατικές συμπεριφορές. Το ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζει στους πολίτες ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν, άμεσα,  περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός: 1591).

Υπενθυμίζεται ότι, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, εξέδωσε στις 21/12/2012 κατεπείγουσα εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις άμεσης εφαρμογής. Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, όπου αυτό απαιτείται, για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας και διευκολύνουν τους ελέγχους.