Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΙΑ - Απειλούνται δάση και δασοφύλακες



Σε δεύτερη αιτία καταστροφής του δασικού πλούτου, μετά τις πυρκαγιές, τείνει να εξελιχθεί η λαθροϋλοτομία, η οποία παίρνει μεγάλες διαστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα. 
21-11-2012
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Σε σχέση με πέρυσι, τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας είναι πενταπλάσια, σύμφωνα με εκτιμήσεις δασοφυλάκων και τις καταγεγραμμένες ελλείψεις. Οι λαθροξυλέμποροι, όπως καταγγέλλεται, εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή που διαπράττουν και τη φοροδιαφυγή, στρέφονται και εναντίον της σωματικής ακεραιότητας των δασοφυλάκων, σε περίπτωση εντοπισμού τους.
Ένα νέο περιστατικό βίας σημειώθηκε πρόσφατα στην περιοχή της Αριδαίας Πέλλας, με πρωταγωνιστή γνωστό ξυλέμπορο της περιοχής, ο οποίος, σύμφωνα με τις μηνύσεις, είχε εντοπιστεί και προ τριμήνου να ξυλεύει παράνομα. «Αυτή τη φορά ο ξυλέμπορος, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, πυροβόλησε, ευτυχώς στον αέρα, εναντίον των δασοφυλάκων Ξ.Π. και Μ.Σ. του δασαρχείου Αριδαίας, που τον είχαν συλλάβει να έχει υλοτομήσει παράνομα και να μεταφέρει με το φορτηγό - γερανό της επιχείρησής του δέκα τόνους δρυός», περιγράφει στη «Μ» ο κ. Κώστας Κατσούδας, πρόεδρος του Συλλόγου Δασοφυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας. Σε συνδρομή των δασοφυλάκων συνέτρεξαν αστυνομικοί του τοπικού αστυνομικού τμήματος, οι οποίοι «επιλήφθηκαν μεν του συμβάντος, αλλά κατά περίεργο τρόπο δεν συνέλαβαν με την αυτόφωρη διαδικασία τον λαθροξυλέμπορο», καταγγέλλει ο κ. Κατσούδας. 
Εναντίον του ξυλέμπορου το δασαρχείο Αριδαίας κατέθεσε δεύτερη φορά σχετική μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα. Στις 20 Αυγούστου είχε καταγγελθεί ότι ο δασοφύλακας Π.Β. και ο δασολόγος Ι.Ι. δέχτηκαν επίθεση από τον ίδιο σε έλεγχο της ξυλαποθήκης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο Π.Β. και να υποστεί σημαντικές φθορές το υπηρεσιακό όχημα. Δασοφύλακες είχαν δεχτεί επίθεση και τα ξημερώματα της 29ης Σεπτεμβρίου στο χωριό Ροδιά Γρεβενών, όταν εντόπισαν ένα τρακτέρ να μεταφέρει καυσόξυλα δρυός. Τότε ένα άτομο εμβόλισε με το αυτοκίνητό του το υπηρεσιακό αυτοκίνητο των δασοφυλάκων. «Είναι πλέον πασιφανές ότι τα περιστατικά λαμβάνουν διαστάσεις Φαρ Ουέστ. Οι δασοφύλακες προσπαθούν να προστατέψουν τη δημόσια περιουσία κάτω από ειδικές και επικίνδυνες συνθήκες», αναφέρει ο κ. Κατσούδας, υπογραμμίζοντας ότι η υπηρεσία έχει ελλείψεις και οι δασοφύλακες χρησιμοποιούν πολλές φορές δικά τους Ι.Χ. χωρίς να αποζημιώνονται και εργάζονται με αμοιβές 600 - 700 ευρώ. Εδώ και λίγες μέρες μάλιστα οι δασοφύλακες συμμετέχουν στην κατάληψη του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στο πρόγραμμα απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
Το μέγεθος της λαθροϋλοτομίας καταδεικνύεται από τα στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, σύμφωνα με τα οποία πέρυσι ο αριθμός των μηνύσεων για παράνομη υλοτομία ήταν 598, ενώ φέτος μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τις 1.000. «Όσο πέφτει η θερμοκρασία τόσο θα διογκώνεται το φαινόμενο», εκτιμά ο κ. Κατσούδας.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία τη λήψη δέσμης μέτρων, διοικητικών, θεσμικών και επιχειρησιακών. Στα διοικητικά μέτρα περιλαμβάνεται η μετακίνηση δασικών υπαλλήλων σε θέσεις εποπτείας δασικών χώρων και κυρίως εκεί που εμφανίζονται με ένταση τα φαινόμενα αυτά, η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό για τη φύλαξη - επιτήρηση των περιοχών αυτών και ιδίως των εισόδων προς τις δασικές περιοχές, η ανάληψη πρωτοβουλίας για τον άμεσο συντονισμό κρατικών φορέων αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και η διάθεση κλιμακίων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για επιτήρηση περιοχών με τον αντίστοιχο σχεδιασμό και υποδομή που χρησιμοποιείται κατά τους θερινούς μήνες για την πυροπροστασία.