Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ

                                                               Αθήνα 24-1-2014
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΩΝ
               Τακτικό μέλος της                                                                                        ΠΡΟΣ  
Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δ. Υ. – Α.Δ.Ε.Δ.Υ.                              Τις Δασικές Υπηρεσίες της Χώρας  
   Κουμουνδούρου 37 – Τ.Κ. 10437 – Αθήνα                                                           ΕΔΡΕΣ τους
             Τηλ. & Φαξ: 210.5244804                                                                 Για κοινοποίηση σε όλο το
http://omospondiadasofylakon.blogspot.gr                                                       δασικό προσωπικό
        e maildasofylakes@gmail.com



ΘΕμα: «Ανάγκη μεταμόσχευσης συζύγου συναδέλφου»
 Σας ενημερώνουμε ότι η Αθανασία Καρύδη, σύζυγος του συναδέλφου Παρασκευά Λαλιώτη που υπηρετεί στο Δασαρχείο Πατρών, πάσχει από ανγυτταροπενία - απλαστική αναιμία και χρίζει άμεσης μεταμόσχευσης στο εξωτερικό.
Όπως γίνεται αντιληπτό τα έξοδα νοσηλείας και μεταμόσχευσης στο εξωτερικό είναι τεράστια και δυσβάσταχτα για τον συνάδελφο. Είναι γνωστό ότι όλοι έχουμε υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής λαίλαπας και των μνημονίων, αλλά πιστεύουμε ότι η ανθρωπιά, η συναδελφική συμπαράσταση και κοινωνική αλληλεγγύη δεν έχουν χαθεί.
Για αυτό, εκτός από την ηθική στήριξη που ούτως ή άλλως την παρέχουμε στον συνάδελφο, απαιτείται και η έμπρακτη, υλική συμπαράσταση εκ μέρους μας.
Παρακαλούμε την όποια οικονομική βοήθεια, οι συνάδελφοι να την καταθέτουν στον λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς με αριθμό: 5519-051149-207.

Για την Διοίκηση της Π.Ο.Δ.

Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Παπαδιάς   Αλέξανδρος Φλώτσιος

Γ. Παπαδιάς: Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου προωθεί την παράνομη υλοτομία



Γ. Παπαδιάς: Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου προωθεί την παράνομη υλοτομία
Η έλλειψη των υπηρεσιακών αυτοκινήτων ΙΧ και καυσίμων, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της στροφής των πολιτών σε πιο φθηνούς τρόπους θέρμανσης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στη χώρα μας.


Γράφει: Βαρβάρα Δημοπούλου

Αυτα δήλωσε ο κ. Γιώργος Παπαδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, μιλώντας στην εκπομπή της FMVoice.gr, «Επιχειρηματικότητα και Περιβάλλον».
Όπως τόνισε, στη λαθροϋλοτομία έχουμε δύο ειδών παραβάτες: αυτούς που ψάχνουν να κόψουν ξύλα για να ζεστάνουν την οικογένειά τους και αυτούς που κάνουν εμπόριο και μέσα από την παράνομη υλοτομία βγάζουν ένα πολύ καλό μεροκάματο. 
«Τα ξύλα αν πωλούνται στην αγορά 140-150 ευρώ το χωρικό κυβικό, αυτοί τα πουλάνε με 100 ευρώ, άρα υπάρχει όφελος και στις δύο πλευρές. Και σε αυτούς που τα πουλάνε και σε αυτούς που τα αγοράζουν. Γι’ αυτό αυξάνεται η λαθρουλοτομία»
Και σημείωσε ότι «η έλλειψη υπηρεσιακών αυτοκινήτων ή ακόμη και των καυσίμων στα αυτά τα λίγα αυτοκίνητα που μας διατίθενται, μας εμποδίζουν να σταματήσουμε ο φαινόμενο». Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Όλα γίνονται με τα ΙΧ και το φιλότιμο των συναδέλφων».
Πιο έξυπνοι οι σημερινοί λαθροϋλοτόμοι
Τα τελευταία δύο χρόνια με την οικονομική κρίση η παράνομη υλοτομία έχει αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν την ξυλόσομπα και το τζάκι με... δωρεάν προμήθεια ξύλων από το κοντινότερο δάσος. 
Σημαντικό ρόλο όμως στην αύξηση της λαθροϋλοτομίας έπαιξε και το γεγονός ότι οι λαθροϋλοτόμοι σήμερα δεν είναι αφελείς ως προς το πότε θα κινηθούν. «Σήμερα έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η παράνομη υλοτομία. Άλλαξαν τις ώρες που δρουν, τις ημέρες, προσπαθούν να είναι πιο προσεχτικοί, ενώ παλαιότερα ήταν πιο αφελείς, ήξεραν ότι η υπηρεσία δεν λειτουργεί το απόγευμα, οπότε τους βόλευε να κάνουν τότε μία παρανομία»
Μεγάλος ο κίνδυνος που διατρέχουν οι δασοφύλακες
Πολλοί συνάδελφοι έχουν βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις, έχουν δεχτεί επιθέσεις, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδιάς. Πηγαίνουν μόνοι τους στον τόπο παράβασης, χωρίς αυτοκίνητα ή κινητά για να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία. Έτσι, πολλές φορές υπάρχουν δυσάρεστες εξελίξεις. 
«Η έλλειψη αυτοκινήτων ώστε να βρεθεί ο δασοφύλακας την κατάλληλη ώρα στον κατάλληλο τόπο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτήν τη στιγμή έχουμε κάποια περιορισμένα οχήματα, από τα οποία πολλά δεν έχουν ούτε καύσιμα για να κινηθούν».
Και συμπληρώνει πως ακόμη ένα πρόβλημα είναι ότι «οι υπηρεσίες δεν φτάνουν εύκολα στον τόπο των καταγγελιών, γιατί το δυναμικό δεν είναι κατάλληλα τοποθετημένο εκεί που χρειάζεται, κοντά στα σημεία επικινδυνότητας».
Εμείς έχουμε ανάγκη για αυτοκίνητα και εκείνοι αγοράζουν στολές
Ο κ Παπαδιάς τόνισε τα κενά της νομοθεσίας και την αδιαφορία του κράτους. «Η απάντηση της πολιτείας στα προβλήματά μας είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά, κάντε υπομονή, όλα θα διορθωθούν, προσπαθούμε, κα. Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχουμε εξοργιστεί, γιατί ενώ δεν υπάρχουν όλα αυτά, ξαφνικά από την Γενική Γραμματεία Δασών κόπηκε ένα κονδύλι μέσω πρασίνου ταμείου για στολές 1 εκατ. ευρώ. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό, όχι για τις στολές, γιατί σίγουρα θα εξυπηρετήσουν αρκετά τους φύλακες, αλλά γιατί σήμερα έχουν προτεραιότητα άλλα ζητήματα πιο σοβαρά. Και τα λεφρά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν εκεί».
Οι μικρές ποινές δεν αποτρέπουν κανέναν
Παρά την επιβολή αυτηρότερων προστίμων, ο κ. Παπαδιάς υποστηρίζει ότι δεν αρκούν για να αποτρέψουν κάποιον από την παρανομία. «Μιλάμε για πλημμέλημα έως 600 ευρώ. Τα πρόστιμα δεν είναι αρκετά. Οι περισσότεροι φέρνουν μία βεβαίωση ότι δεν έχουν άλλο τρόπο θέρμανσης και εκεί σταμάτει λίγο το θέμα. Βέβαια είναι νωρίς ακόμη για να ξέρουμε το αποτέλεσμα, καθώς δεν έχουν φτάσει όλες οι υποθέσεις στα δικαστήρια