Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ερώτηση Βουλευτών για παράνομες μετακινήσεις Δασικών Υπαλλήλων.

Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
 
Μεταθέσεις βαφτίζονται ... μετακινήσεις
Σειρά παράνομων μεταθέσεων Διευθυντών και Τμηματαρχών, οι οποίες βαφτίζονται μετακινήσεις, καταγγέλλει, με Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το ΚΚΕ. Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως υπογραμμίζουν, Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας προχώρησαν σε μεταθέσεις χωρίς τη γνώμη των υπηρεσιακών συμβουλίων, χωρίς κριτήρια και χωρίς να διευκρινίζεται ποιες υπηρεσιακές ανάγκες καλύπτουν.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην Ερώτηση: «Ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προχώρησε επικαλούμενος λόγους υπηρεσιακών αναγκών - εύρυθμης λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και κάλυψη «κενών θέσεων» α) στην καταναγκαστική «αμοιβαία» μετάθεση των προϊσταμένων των Δασαρχείων Πάρνηθας - Καπανδριτίου, β) στη μετάθεση του Δασάρχη Πειραιά στο Δασαρχείο Αιγάλεω και του Δασάρχη Αιγάλεω στο Δασαρχείο Πόρου με παράλληλη κατάργηση της απόφασης του ορισμού αναπληρωτή προϊσταμένου του Δασαρχείου Πόρου, γ) στη μετάθεση του Τμηματάρχη της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Βόρειου Τομέα & Αν. Αττικής σε Τμήμα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών & Μετανάστευσης Νότιου Τομέα, Πειραιά & Νήσων, δ) στη μετάθεση του Τμηματάρχη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών & Μετανάστευσης Νότιου Τομέα, Πειραιά & Νήσων στη Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης Α' και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου προχώρησε επικαλούμενους τους ίδιους λόγους α) στη μετάθεση του Δασάρχη Κορίνθου στη Διεύθυνση Δασών Κορίνθου, β) του Διευθυντή Δασών Κορίνθου στο Δασαρχείο Ξυλοκάστρου και γ) του Δασάρχη Ξυλοκάστρου στο Δασαρχείο Κορίνθου.
Προκαλεί πολλά ερωτηματικά για ποιο λόγο πάρθηκαν οι αποφάσεις αυτές γιατί μεταξύ άλλων:
- Δεν υπάρχει γνωστή αναφορά των Γενικών Διευθυντών, ότι τα συγκεκριμένα Δασαρχεία δε λειτουργούν εύρυθμα και μάλιστα με ευθύνη των Δασαρχών.
- Οι θέσεις των προϊσταμένων των ανωτέρω Δασαρχείων και Τμημάτων ήταν καλυμμένες.
- Αν ήταν ανεπαρκείς στις θέσεις τους οι συγκεκριμένοι προϊστάμενοι, πώς θα γίνουν επαρκείς στις νέες τους θέσεις ;
- Οι μεταθέσεις αφορούν στην κάλυψη κενών θέσεων που ο ίδιος ο Γ.Γ. φρόντισε τεχνικά να δημιουργήσει με παράνομες αποφάσεις του την ίδια ημέρα.
Είναι σαθρός ο ισχυρισμός του Γ.Γ. ότι ένας προϊστάμενος Δασαρχείου δεν μπορεί να είναι στην ίδια θέση για πολλά χρόνια. Μήπως γιατί έτσι μαθαίνει καλύτερα τα προβλήματα του Δασαρχείου, αφού είναι γνωστό, ότι ο δασικός πλούτος προστατεύεται και διαχειρίζεται καλύτερα, όσο το δασικό προσωπικό (Δασολόγοι - Δασοπόνοι και Δασοφύλακες) γνωρίζει καλύτερα το δασικό χώρο ευθύνης του;
Επίσης υπάρχει σωρεία αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων (ΣΤΕ 581/87, Διοικητικό Εφετείο Αθηνών 2338/2003, 2213/2004, 1037/2007, 952/2005, 1645/2005 και 2080/2005), που έχουν επιδοθεί στη Διοίκηση και έκριναν ότι οι Διευθύνσεις Δασών, τα Δασαρχεία αποτελούν οργανικές μονάδες με ιδία κατά τόπο και καθ' ύλη αρμοδιότητα και η μεταφορά ενός υπαλλήλου από Διεύθυνση σε Δασαρχείο ή από Δασαρχείο σε Δασαρχείο συνιστά μετάθεση του άρθρου 67 που απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και όχι μετακίνηση του άρθρου 66 του υπαλληλικού κώδικα το οποίο επικαλούνται οι Γ.Γ στις αποφάσεις τους».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς:
  • Με ποια δικαιοδοσία, προχώρησαν οι Γ.Γ. α) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και β) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, χωρίς τη γνώμη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, χωρίς κριτήρια (μόρια) και ποιες υπηρεσιακές ανάγκες καλύπτονται στις παραπάνω μεταθέσεις;
  • Τι μέτρα θα πάρει ο υπουργός ώστε να ανακληθούν άμεσα όλες οι παράνομες μεταθέσεις, οι οποίες βαφτίζονται μετακινήσεις;