Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Έργο επαγγελματικής κατάρτισης για Δασικούς Υπαλλήλους, Δασοφύλακες, Δασεργάτες κ.λ.π.

  

Στα πλαίσια του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση και με χρηματοδότηση από το υποπρόγραμμα Leonardo da Vinci της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελληνική μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση Ινστιτούτο Oikotechnics (http://www.oikotechnics.org/) ολοκλήρωσε το έργο επαγγελματικής κατάρτισης Tools for Skills (http://www.toolsforskills.eu/new/home/), που προορίζεται για Δασικούς Υπαλλήλους, Δασοφύλακες, Δασεργάτες, Χειριστές Δασικών/Υλοτομικών Μηχανημάτων.  

Σκοπός του έργου ήταν αφενός η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για την εκμάθηση της αντίστοιχης Αγγλικής τεχνικής δασικής ορολογίας, και αφετέρου η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου εκπαίδευσης, γνώσεων και πιστοποίησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τους εργαζόμενους στο δάσος. Με τον τρόπο αυτό, ανοίγονται νέοι ορίζοντες επικοινωνίας, διευκολύνεται η διακίνηση εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά και εμπορικών συναλλαγών στον κλάδο.

Για την εκπόνηση του έργου, το Ινστιτούτο OikoTechnics συνεργάστηκε με καθηγητές από τον Τομέα Συγκομιδής και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διακεκριμένους επιστήμονες από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, αλλά και ιδρύματα επαγγελματικής κατάρτισης από τη Σουηδία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, το Ην. Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, και την Ιρλανδία.

Τα κύρια προϊόντα του έργου είναι:

Α) Ένα πολύγλωσσο, πολυμεσικό γλωσσάρι, που περιλαμβάνει 3000 όρους περίπου μεταφρασμένους σε 15 Ευρωπαϊκές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά. Το γλωσσάρι θα βοηθήσει όσους εργάζονται στο δάσος να κατανοήσουν τα τεχνικά εγχειρίδια, τις οδηγίες χρήσης, τα ανταλλακτικά και τα εξαρτήματα δασικών μηχανημάτων, αλλά και κάποιες σύγχρονες μεθόδους συγκομιδής δασικών προϊόντων, και

Β) Ένα ενσωματωμένο και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό υλικό για τη βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων, με αναλυτικές ερωταπαντήσεις και μελέτες περιπτώσεων για αυτοδιδασκαλία.

Ήδη τα προϊόντα του έργου έχουν λάβει Πανευρωπαϊκά βραβεία για το πρωτοποριακό περιεχόμενο και τον τρόπο παρουσίασης, και τείνουν να γίνουν το σημείο αναφοράς για την επαγγελματική εκπαίδευση σε θέματα συγκομιδής και τεχνολογίας δασικών προϊόντων σε παγκόσμια κλίμακα. 

Το γλωσσάρι υπάρχει στο Internet στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://fmog.dictyon.net/, και διατίθεται δωρεάν, όπως και το εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει στη διεύθυνση http://cd.dictyon.net/.  Επίσης, το γλωσσάρι διατίθεται δωρεάν για κατέβασμα σε κινητά τηλέφωνα iPhone και Android, από τις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις: 
 
Για iPhone:
 
Για Android:
 
Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο Ινστιτούτο OikoTechnics, Κεφαλληνίας 50, Α. Ηλιούπολη 16342.

Φωτεινός Σαντάς, PhD
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου