Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Οι φύλακες του δάσους

Οι φύλακες του δάσους

Γράφτηκε από  
Οι φύλακες του δάσους
Λιγότερα τα κρούσματα της λαθροϋλοτομίας στο νομό μας το τελευταίο έτος.
Η ενίσχυση της Διεύθυνσης Δασών με προσωπικό, οι 24ωροι έλεγχοι των ορεινών όγκων και η αυστηρή νομοθεσία, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς περιορίζοντας την παράνομη υλοτομία στα δάση της Πιερίας. Ομαλοποιείται η κατάσταση μετά το «εφιαλτικό» 2012

Ένα από τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση και κυρίως η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θέρμασνης, τα τελευταία χρόνια ήταν και  η αύξηση της λαθροϋλοτομίας, με ότι συνέπειες έχει αυτή για τα δάση μας. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο φαίνεται το φαινόμενο να περιορίζεται. Σ’ αυτό, εκτός από την ετοιμότητα την οποία επέδειξε η Διεύθυνση Δασών, συνετέλεσε και η σχετική μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Ο ορεινός όγκος της Πιερίας (Ολύμπου και Πιερίων), προστατεύεται από 23 δασοφύλακες της Διεύθυνσης Δασών, με τις παρολύμπιες περιοχές να έχουν τα περισσότερα κρούσματα λαθροϋλοτομίας. Καστανιά, Τρίλοφος, Μόρνα, αλλά κυρίως η Βροντού, είναι περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί οι περισσότερες παραβάσεις, με το μεγαλύτερο κομμάτι να πρόκειται για περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας από κατοίκους των περιοχών αυτών, οι οποίοι προόριζαν τα ξύλα για την θέρμανση των σπιτιών τους.

Φθίνουσα η καμπύλη της λαθροϋλοτομίας τα τελευταία δύο χρόνια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών η αυξητική τάση της λαθροϋλοτομίας παρατηρείται από το 2009 όταν οι περιπτώσεις βεβαιωμένων παραβάσεων από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας, από 27 (το 2008), φτάνουν τις 32. Το 2010 εντοπίζονται 25 περιπτώσεις και το2011 σχεδόν τριπλασιάζονται (63 περιπτώσεις). Το 2012 αποτελεί έτος έξαρσης του φαινομένου με τις περιπτώσεις να φτάνουν τις 187! Το 2013 ξεκινά «αποκλιμάκωση» του φαινομένου, το οποίο παραμένει υψηλό (σε σχέση ακόμη και με το 2011) αφού εντοπίζονται 110 περιπτώσεις. Το αισιόδοξο είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υποδιευθυντή Δασών Πιερίας Ευρ. Ρούμπα ότι το2014 οι περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας αναμένεται να περιοριστούν ακόμη περισσότερο. 

Υπηρεσία με 24ωρη λειτουργία

Αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας
Η λαθροϋλοτομία δεν είναι κάτι καινούριο, αναφέρει ο διευθυντής της Δασικής Υπηρεσίας Πιερίας κ. Μαυρίδης, ωστόσο σε εποχές κρίσης παρατηρείται αύξηση. Η αναδιοργάνωση και η ωρίμανση της δασικής υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει, είναι ο πιο βασικός λόγος της αποτελεσματικής πάταξης της λαθροϋλοτομίας, αλλά και της μείωσης του φαινομένου. Αυτό κατέστη δυνατό με την ένταξη στις δομές της δασικής υπηρεσίας της (πρώην) αγροφυλακής και την επαρκή στελέχωση των 16 δασοφυλακίων του νομού. Επιπλέον, τα ειδικά προγράμματα που «τρέχουν» (όπως εκείνα του Πράσινου Ταμείου) έχουν ως αποτέλεσμα την 24ωρη λειτουργία της υπηρεσίας οπότε και την 24ωρη φύλαξη των δασών.

Αυστηροποίηση των ποινών
Όπως συμπληρώνει ο κ. Μαυρίδης, η αυστηροποίηση των ποινών με την τροποποίηση του δασικού κώδικα υπήρξε επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας. Τα αδικήματα που αφορούν την λαθροϋλοτομία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ως προς το χαρακτήρα τους. Σε πταίσμα αν η ζημιά είναι εώς 300 ευρώ, πλημμέλημα από 300 εώς 10.000 ευρώ και κακούργημα για πάνω από 10.000 ευρώ. Για κάθε ποινή αποφασίζει αντίστοιχα το αρμόδιο δικαστήριο. Επιπρόσθετα της ποινής η Διεύθυνση Δασών επιβάλλει και διοικητικό πρόστιμο. Το πρόστιμο υπολογίζεται περίπου στο πενταπλάσιο της αξίας των κατασχεθέντων ξύλων. Όταν διαπιστώνεται μια παρανομία αυτομάτως κατάσχονται τα ξύλα που εκποιούνται άμεσα με δημοπρασία ενώ για τα πειστήρια (αυτοκίνητα, εργαλεία κτλ) που επίσης κατάσχονται αποφασίζουν τα δικαστήρια αν θα δημευθούν. Επιπλέον, αφαιρούνται διπλώματα και άδειες κυκλοφορίας.

Μείωση τιμής πετρελαίου και αύξηση περιβαλλοντικής συνείδησης
Από την πλευρά του, ο  κ. Ρούμπας αναφέρει πως σημαντικοί παράγοντες στην μείωση της παράνομης υλοτομίας είναι και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η στροφή στην εύρεση φτηνότερων εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αλλά και η περιβαλλοντική συνείδηση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια από τους πολίτες. Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρει πως μπορεί μεν να υπάρχουν καταγγελίες για παράνομη υλοτομία που οφείλονται σε λόγους προσωπικής αντιδικίας ωστόσο πολλοί από τους πολίτες καταγγέλουν συνειδητοποιημένα πλέον τις παρανομίες που πέφτουν στην αντίληψή τους για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας.

Συνυπεύθυνοι λαθρέμποροι και αγοραστές
Τέλος, όπως επισημαίνει ο κ. Μαυρίδης είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να καταλάβουν πως ακόμα και η αγορά ξύλων χωρίς τα νόμιμα παραστατικά αποτελεί αδίκημα. Πέρα από την συμμετοχή στην περιβαλλοντική καταστροφή, πέρα από τις πιθανότητες εξαπάτησης για την ποσότητα των ξύλων που είναι πολύ συχνές από τους λαθρεμπόρους, η αγορά λαθραίων ξύλων επιφέρει ποινικές κυρώσεις. Ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχουν νόμιμοι τρόποι για την ξήλευση των δασών και ειδικά για τους κατοίκους των παραολύμπιων περιοχών, οι οποίοι δικαιούνται να προμηθεύονται ξυλεία σε ιδιαίτερο χαμηλό κόστος από τη Διεύθυνση Δασών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα τα ελληνικά δάση δημόσια και ιδιωτικά προστατεύονται από την Δασική Υπηρεσία. Η υλοτόμηση όλων των δασών (δημόσιων και ιδιωτικών) γίνεται με ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας και με βάση διαχειριστική μελέτη (μελέτη ξύλευσης) την οποία υποχρεούνται (και) οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών δασών να καταθέσουν προς έγκριση στο οικείο Δασαρχείο.

Ολυμπία Ευαγγέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου